Vervoer in en naar Vaticaanstad

Vervoer naar Vaticaanstad is een belangrijk aspect voor bezoekers die dit historische stadstaatje willen bezoeken. Het is essentieel om te weten dat binnen de muren van Vaticaanstad zelf geen vervoersmogelijkheden beschikbaar zijn. Je bent wel afhankelijk van openbaar vervoer om Vaticaanstad te bereiken, aangezien het met de auto ondoenlijk is. Of je nu met de metro reist, op zoek bent naar parkeermogelijkheden, of overweegt om gebruik te maken van Hop-On-Hop-Off bussen, er zijn verschillende opties om uit te kiezen. Op de rest van deze pagina, zullen we gedetailleerd ingaan op de verschillende vervoersmogelijkheden en hoe ze je kunnen helpen om het meeste uit je bezoek aan Vaticaanstad te halen.

Welke metrolijnen moet ik pakken

Om bij het Vaticaan in Rome te komen, kun je gebruikmaken van de metrolijnen en nabijgelegen stations. Het Vaticaan is gelegen in het hart van Rome, en er zijn verschillende metrolijnen en stations die je kunt gebruiken, afhankelijk van waar je begint. Hier zijn enkele handige opties:

Metrolijn A:
Station: Ottaviano – San Pietro – Musei Vaticani
Het Ottaviano-station ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het Sint-Pietersplein, dat zich aan de rand van het Vaticaan bevindt. Dit is de populairste en handige optie voor bezoekers die Vaticaanstad willen bezoeken met de metro. Zelf stapten we uit op Metrostation Lepanto en liepen een klein stukje verder zodat we langs het Castel Sant’ Angelo kwamen.

Metrolijn C:
Station San Giovanni
Dit station ligt op ongeveer 20-25 minuten lopen van het Vaticaan. Het is een iets minder gebruikelijke optie, maar het kan handig zijn als je je al in de buurt van het station bevindt. Het is uiteindelijk de bedoeling dat deze metrolijn doorgetrokken wordt en er meerdere metrostations in de buurt van het Vaticaan komen. Dit zouden station S.Pietro en station Risorgimento moeten worden.

Metrolijn B:
Station: Termini
Afstand tot het Vaticaan: Het Termini-station is het belangrijkste treinstation van Rome en biedt aansluiting op de metrolijnen A en B. Als je al in de buurt van Termini bent, kun je overstappen op lijn A en de bovengenoemde instructies volgen.

Het openbaar vervoer in Rome is doorgaans goed geregeld en een handige manier om je door de stad te verplaatsen. Vergeet niet een metrokaartje te kopen voordat je instapt of overweeg het gebruik van een Roma Pass, die toegang geeft tot het openbaar vervoer en enkele belangrijke bezienswaardigheden in de stad.

De Hop-on Hop-off bus

Hop-on Hop-off bussen zijn een populaire manier om Rome te verkennen, en ze bieden reizigers de flexibiliteit om de stad op hun eigen tempo te ontdekken. Een van de meest iconische en historische locaties in Rome die vaak wordt bezocht door Hop-on Hop-off bussen is het Vaticaan. Hier zijn enkele van de belangrijkste Hop-on Hop-off routen en maatschappijen die langs het Vaticaan komen.

City Sightseeing Rome: De rode Hop-on Hop-off bussen in Rome is een van de populaire aanbieders. Deze route van City Sightseeing Rome brengt je langs het Vaticaan en biedt een geweldig uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek en het Vaticaanse Musea. Dit is een must-see stop voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis en cultuur van Rome.

Big Bus Rome: De Big Bus Rome is een andere populaire optie voor toeristen die het Vaticaan met een Hop-on Hop-off. Passagiers kunnen hier genieten van een panoramisch uitzicht op het Vaticaan terwijl ze genieten van hun Hop-on Hop-off tour willen bezoeken. Als je uitstapt bij het Vaticaan, dan kun je de indrukwekkende architectuur en religieuze schatten van het Vaticaan met eigen ogen bekijken.

IOBUS Rome: De IOBUS Rome staat bekend om de panoramische daken. De route rijdt langs de oevers van de rivier de Tiber en langs de bekendste bezienswaardigheden van Rome. Deze route stopt ook bij het Vaticaan. Nadat je bent uitgestapt kun je de prachtige Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein te bezoeken en als je kaartjes hebt gereserveerd de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea.

I Love Rome: De I Love Rome Hop-on Hop-off bussen zijn de laatste die een stoppen heeft bij Vaticaanstad. Ben je het zitten in bussen nog niet beu, dan kun je in Vaticaanstad, de Vaticaanse tuinen verkennen met een bus. Dit is de enige manier om tuinen van het Vaticaan te bezoeken. De tuinen staan bekend als een groene oase in het zo anders zo drukke Vaticaan.

Het voordeel van Hop-on Hop-off bussen is dat je op elk gewenst moment kunt uitstappen en de bezienswaardigheden kunt verkennen. Als je het Vaticaan wilt bezoeken, kun je bij een van de haltes uitstappen en de tijd nemen om de prachtige basiliek, de Vaticaanse Musea en andere historische schatten te verkennen. Na je bezoek kun je gewoon weer opstappen en doorgaan met je tour door Rome.

Parkeren in Vaticaanstad

Het is belangrijk op te merken dat Vaticaanstad zelf geen parkeergelegenheid heeft voor bezoekers. Als je met de auto komt, is het raadzaam om elders te parkeren en te voet, met het openbaar vervoer of een taxi naar Vaticaanstad te gaan.

De dichtstbijzijnde parkeerplaats is meestal te vinden in omliggende straten in de buurt van het Vaticaan. Houd er rekening mee dat de parkeerruimte beperkt is en dat straatparkeerplaatsen snel vol kunnen raken. Betaalde parkeergarages in de stad Rome zijn ook een optie, en van daaruit kun je met het openbaar vervoer naar Vaticaanstad reizen. Een andere optie is een Park & Ride aan de rand van Rome. Al zijn de parkeerplaatsen op deze P&R vaak beperkt.

Het is verstandig om vooraf te plannen en te overwegen om je auto elders te parkeren om stress en problemen te voorkomen tijdens je bezoek aan het prachtige Vaticaan.

Met de auto naar Vaticaanstad

Het idee om Vaticaanstad met de auto te bezoeken is praktisch onuitvoerbaar voor toeristen. De stadstaat heeft beperkte parkeergelegenheid, en alleen voertuigen met speciale vergunningen mogen binnenkomen. De smalle, drukke straten maken autorijden stressvol. Gelukkig zijn er betere opties. Te voet kun je de Sint-Pietersbasiliek, Vaticaanse Musea en Sint-Pietersplein gemakkelijk bereiken, en zelfs de beroemde koepel van de basiliek beklimmen voor een panoramisch uitzicht. Openbaar vervoer, zoals bussen en metro’s in Rome, brengt je ook dichtbij Vaticaanstad. Ten slotte bieden georganiseerde tours inclusief toegangstickets en deskundige gidsen een handige manier om deze unieke bestemming te verkennen. In plaats van je zorgen te maken over autorijden, kun je genieten van de majestueuze bezienswaardigheden en rijke geschiedenis van Vaticaanstad op een meer toegankelijke manier.

Fietsend langs Vaticaanstad

Rome staat bekend om zijn rijke geschiedenis en indrukwekkende monumenten, en er is geen betere manier om de stad te verkennen dan op de fiets. Tijdens een privé-fietstocht in Rome kun je je eigen route bepalen en de hoogtepunten van de stad op jouw eigen tempo ontdekken.

Een van de populairste stops op deze fietstochten is Vaticaanstad. Het majestueuze Sint-Pietersplein en de indrukwekkende Sint-Pietersbasiliek zijn slechts enkele van de bezienswaardigheden die je kunt bewonderen, terwijl je langs dit religieuze bolwerk fietst. Bovendien biedt een privé-fietstocht je de flexibiliteit om te stoppen en foto’s te maken, historische weetjes te horen van je persoonlijke gids, en de geheime hoekjes van Rome te verkennen die de meeste toeristen missen.

Het treinstation van Vaticaanstad

Het treinstation van Vaticaanstad, geopend in 1934, staat van de Heilige Stoel. Het station is gelegen op slechts 300 meter van de imposante Sint-Pietersbasiliek en is een onderdeel van het Italiaanse spoorwegnet, via het nabijgelegen station Roma San Pietro. Dit station is niet toegankelijk voor toeristen of het grote publiek. Het dient voornamelijk als een privéspoorweg voor de Heilige Stoel en hoogwaardigheidsbekleders. Het wordt af en toe gebruikt voor speciale gelegenheden en pelgrimstochten van pausen, zoals Johannes XXIII en Johannes Paulus II.

Het station is een architecturaal meesterwerk, ontworpen door Giuseppe Momo. Een opvallend kenmerk is de monumentale ijzeren schuifdeur die de toegang tot Vaticaanstad controleert en een zorgvuldig bewaakte grens vormt.