Weer en beste reistijd voor Vaticaanstad

Gezegend door zijn gunstige locatie nabij de Middellandse Zee, heeft Vaticaanstad een warm mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. Hoewel warme dagen in Vaticaanstad niet ongewoon zijn, blijven extreme hittegolven gelukkig zeldzaam. Het officiële klimaatclassificatiesysteem van Köppen-Geiger karakteriseert Vaticaanstad als een warm zeeklimaat (type Csa), wat voor velen als een ideale weersomstandigheid wordt beschouwd.

Zalige Zomers

Het zomerseizoen in Vaticaanstad strekt zich uit over bijna vier maanden. De zomer begint al in eind mei of begin juni en duurt tot eind september. Gedurende deze periode variëren de dagelijkse maximumtemperaturen gemiddeld tussen de 25 en 32 graden Celsius. Hoewel de eerste helft van juni en de tweede helft van september soms wat koeler kunnen zijn, komt kou zelden tot nooit voor in deze periode. De zomerperiode is de droogste tijd van het jaar in Vaticaanstad. Juli is met een gemiddelde neerslag van minder dan twintig millimeter per maand de droogste maand van het jaar. Zelfs in juni en augustus valt er relatief weinig regen. Pas in de tweede helft van september neemt de kans op regen- en onweersbuien merkbaar toe. Een opvallend feit in Vaticaanstad is dat in meer dan de helft van de regendagen in de zomer ook onweer voorkomt. Pas tegen oktober neemt de frequentie van onweersbuien af.

De zon schijnt over het algemeen veel in de zomer. Juli wordt met ruim 330 uur zonneschijn per maand gezegend als de zonnigste maand van het jaar. Juni en augustus kunnen ook trots zijn op gemiddeld tien uur zonneschijn per dag. Vaticaanstad geniet in totaal bijna 2500 zonuren per jaar.

Verheven Winters

Dankzij de invloed van de warme Middellandse Zee geniet Vaticaanstad van milde winters. De winterperiode beslaat ongeveer drie maanden: december, januari en februari. De gemiddelde maximumtemperaturen variëren in deze periode van 12-15 graden Celsius. De gemiddelde minimumtemperatuur in de winter ligt rond 3-4 graden Celsius. In Vaticaanstad kan er weliswaar af en toe lichte nachtvorst voorkomen, maar sneeuwval is zeldzaam. Slechts een klein deel van de jaarlijkse neerslag valt in de vorm van sneeuw, en wanneer er sneeuw valt, blijft deze meestal beperkt tot natte sneeuw.

Lente en Herfst in de Heilige Stad

De lente in Vaticaanstad strekt zich uit over drie maanden. Vanaf maart wordt de zon overvloediger en stijgen de temperaturen gestaag. Het weer wordt steeds aangenamer, en de terrasjes lonken, vooral als je in de zon zit en beschut bent tegen de wind. April markeert een overgangsmaand, waarbij meer regenbuien kunnen voorkomen. In mei is er al aanzienlijk meer mooi weer. De zon begint uitbundig te schijnen, en de neerslag neemt af. Ondanks dat mei officieel bij het voorjaar hoort, heeft de maand al een redelijk zomers karakter.

Het najaar in Vaticaanstad is korter, slechts twee maanden. Pas aan het einde van september begint de zomer duidelijke tekenen van afscheid te tonen. Plotseling kunnen herfstachtige dagen optreden, en de temperatuur daalt gestaag. In de maanden oktober en november, die het najaar vormen, wordt het duidelijk natter en minder zonnig. Deze maanden zijn gemiddeld ongeveer de helft natter dan Nederland, maar de regen valt over minder dagen. Zowel oktober als november hebben een grotere kans op zwaardere regenval binnen een dag. Laat je echter niet ontmoedigen door deze statistieken. Vaticaanstad biedt ook in het najaar voldoende aangename dagen. In oktober kan de temperatuur nog vaak boven de twintig graden liggen, en zomerse dagen zijn nog steeds mogelijk, vooral aan het begin van de maand.

Klimaatgegevens en Informatie

Wil je meer te weten komen over de klimaatstatistieken en feiten van Vaticaanstad? Ben je benieuwd naar de temperatuur en neerslagkansen? Voor uitgebreide klimaatinformatie over Vaticaanstad kun je terecht op de website klimaatinfo.nl. Hier vind je gedetailleerde klimaattabellen met gegevens over gemiddelde maximum- en minimumtemperaturen, maandelijkse neerslaghoeveelheden en de zonneschijnduur.

Bekijk de klimaatinfo van Vaticaanstad